luistercursus 2023-2024 “Geheimen van de muziek onthuld”

Op woensdagochtend 8  november om 10:00 gaan we van start met een nieuwe serie luisterlessen van de NMSA in de concertzaal van  Het Oude Raadhuis, Burgemeester Visserpark 30.
Ik meen met enige trots te mogen zeggen dat wij een zeer interessant programma hebben kunnen samenstellen, met als afsluiting op 13 maart 2024  een lezing van  Jaap Hoogendoorn met als thema  “Sehnsucht”

Seizoen 2023-204

Luistercursus 
“Geheimen van de muziek onthuld” 

08 november 2023,  Henk Mak van Dijk en Jeanette Biesbroeck, Over Chopin
13 december 2023,  Henk Abbink, Winterreise, een wegwijzer
17 januari 2024, Ingrid Slangen, Muziek rondom de tweede wereldoorlog.
14 februari 2024,  Bert Lochs, de magie van de harmonieleer
13 maart2024,  Jaap Hoogendoorn, Sehnsucht
Van 10:00 uur tot 11:30/12:00 uur
Inclusief pauze

U kunt zich via deze link inschrijven…..

Kosten voor de gehele cursus zijn € 90

 

 ===============

8 november, Over Chopin: zijn leven, zijn muziek 

een lecture-recital 

Jeannette Biesbroeck – vertelster
Henk Mak van Dijk – pianist  

Chopin (1810 – 1849) is een van de beroemdste en populairste componisten uit de romantische periode. Hoe verliep zijn leven, vanaf zijn jeugd in Polen tot aan zijn laatste rustplaats in Parijs? Waar haalde hij zijn inspiratie vandaan? Welke keuzes maakte hij?  Welke mensen waren belangrijk voor hem?  

U zult het horen aan de hand van verhalen van Jeannette en pianospel van Henk, waardoor de muziek van Chopin in al haar facetten tot leven wordt gewekt. 

Jeannette leidde jarenlang reizen door heel Europa, met als specialisatie muziekreizen. Ze bezocht vele woon- en werkplekken van grote componisten en vond het fascinerend zo dicht bij de bron te komen waaruit werken zijn ontstaan die ons nog steeds weten te boeien. 

In afwisseling met Jeannette laat Henk zijn favoriete Chopin stukken horen: een selectie van polonaise, mazurka, wals, nocturne, etude, prelude en ballade. Ook legt hij uit hoe je bewuster kunt luisteren naar befaamde composities als de afscheidswals, de regendruppel-prelude en de revolutie-etude. 

 ===============

13 december, Winterreise, een wegwijzer. 

Henk Abbink

Schubert’s ‘Winterreise’ is een zeer bekende en zeer geliefde liederencyclus. 

Regelmatig uitgevoerd of op cd verschenen. En ook al vaak beschreven en uitgelegd in colleges, boeken, of internetartikelen. In deze lezing bekijken we de grote lijnen en we kijken naar interessante details. Met veel aandacht voor de rol van de piano, die niet alleen begeleidt maar ook uitbeeldt of commentaar levert. 

 ===============

17 januari,  Muziek rondom de tweede wereldoorlog 

Ingrid Slangen

Welke betekenis kan muziek hebben tijdens gevangenschap? Hoe is de muzikale cultuur voor, tijdens en na de tweede wereldoorlog? Wat is toch de zogenoemde ‘Entartete Musik’? 

Wat is de kracht van muziek in moeilijke tijden. 

Een niet eenvoudige maar zeer boeiende luisterochtend over de kracht van muziek tijdens oorlogstijd. 

 ===============

14 februari, de magie van de harmonieleer 

Bert Lochs 

Waarom roept een akkoord in het ene stuk spanning op, terwijl het in een andere context juist ontspannend klinkt? Wat maakt dat een stuk ‘ergens naartoe wil’ of juist helemaal niet? Dit heeft alles te maken met de magie van de harmonieleer. Staan akkoorden in relatie tot elkaar, zo ja, op wat voor manier, en kun je die relatie ook manipuleren zodat er een hele andere sfeer ontstaat? Het mysterie ontrafeld in de lezing, de magie van de harmonieleer. 

 ===============

13 maart, Sehnsucht  

Jaap Hoogendoorn 

“inniges, schmerzliches Verlangen nach jemandem, etwas” 

Soms wordt sehnsucht omschreven als een wat onbestemd en ontroostbaar verlangen naar iets onbekends. Of men weet wel waar men naar verlangt maar het object van de begeerte is ver weg of onbereikbaar.

Sinds Goethe hebben veel dichters en componisten, in de Romantiek en daarna, het diepe verlangen in hun composities verwerkt.

Jaap Hoogendoorn was ruim 15 jaar als gastdocent verbonden aan de Muziekschool en verzorgde de cursus ‘Luisteren naar muziek ‘.

 

Kosten voor de gehele cursus zijn € 90