Femke Vermaas, Blokfluitles en Ensembles

blokfluitles

 

 

 

 

 

 

Mijn eerste blokfluitlessen kreeg ik van de achterbuurvrouw die na een half jaar niets meer te bieden had. Toen kwam ik terecht bij een lerares waar ik wel ‘ervoor’ moest werken, waar ik een muziekstukje echt moest veroveren. En waar ik merkte dat inspanning werd beloond. Maar als docent vind ik het resultaat niet eens het belangrijkste. De muzikale stapjes/ stappen die mijn leerlingen maken motiveren mij nog steeds, ook na 30 jaar lesgeven. Ik ga ervan uit dat iedereen kan leren muziek te maken. Een van de voorwaarden voor deze ontwikkeling is een positieve begeleiding van docent, en bij kinderen ook van de ouders. Muziekmaken is goed voor de concentratie, coördinatie, memorisatie, motoriek…. en muziekmaken is een toffe hobby.

De blokfluit; het instrument en lesinhoud
De blokfluit is een instrument waar makkelijk geluid uitkomt, maar dat ook na jarenlang spelen nog steeds genoeg uitdaging biedt. Er is blokfluitmuziek in allerlei verschillende stijlen: van middeleeuwen tot modern, van volksmuziek tot pop. Beginnende blokfluitisten zullen fluiten zonder bladmuziek en ‘spelen op hun gehoor ’omdat de te-oefenen liedjes als geluidsfragment mee naar huis gaan. Tuurlijk wordt het notenschrift met allerlei trukjes en handigheidjes aangeleerd. In de blokfluitlessen is er ruimte voor vele didactische werkvormen; en voor creativiteit en techniek naast elkaar. De ensembles kunnen putten uit de stapels muziek die ik speelde met collega’s.
Groepsles is gezellig en je kunt leren van de anderen, maar privéles is ook een prima lesvorm en heeft vele mogelijkheden. Ook kan men met een Knipkaart blokfluitles volgen.
Met ingang van cursusjaar’ 20-’21 ben ik de nieuwe blokfluitdocent bij de Nieuwe Muziekschool Alphen aan den Rijn. Daarom zijn er ook korte kennismakings-cursussen voor kinderen.

Lesdagen/lestijden

Vrijdag ochtend/middag en avond
Woensdagavond
Andere lesdagen  in overleg

Blokfluitles, voor contact en/of meer informatie

Femke Vermaas
blokfem@gmail.com
06 24389541