toward freedom

Accordeon ensemble Opus 2, Toward Freedom

Accordeon ensemble Opus 2 – Sergé Latychev, dirigent en Eduard de Boer, componist

 

Toegang: € 15 en € 7,50 als je nog geen 16 bent – inclusief drankje/hapje na afloop

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Alphen aan den Rijn en Fonds Alphen en omstreken.

Vooraf reserveren stellen wij zeer op prijs in verband met de borrel na afloop. U kunt reserveren met een email naar muziek@oudshoornsekerk.nl en u ontvangt dan een antwoordmail met de betalingsopties. Vermeld alstublieft uw naam en voor hoeveel mensen u reserveert. Laat het ook even weten als er jeugd onder de 16 bij aanwezig is. Wij zien uw berichten graag komen!

Verbroedering. Vrijheid. Positiviteit. Slagwerk. Een contrabas. Een vocaal ensemble en Accordeon Ensemble Opus 2. Krachtige composities. Een fantastische dirigent. Met deze ingrediënten wordt op zondagmiddag 25 juni 2023 een smakelijk concertprogramma geserveerd in de Oudshoornse Kerk. Heel bijzonder: u hoort de wereldpremière van Toward Freedom, een compositie met een verhaal uit de recente historie, in aanwezigheid van de componist!!! Klassieke muziek, met citaten uit o.a. de Negende Symphonie van Ludwig van Beethoven en het Canadese volkslied. Gevolgd door een fantastische compositie van Alfred Schnittke waarvoor het puntje van de stoel de best plek is om ernaar te luisteren. Gewoon over je heen laten komen en je nergens over verbazen.

Kerkzaal open om 15.00 uur. Na afloop gezellige nazit met hapje en drankje.

programma:

Wereldpremière TOWARD FREEDOM (2022) – componist Eduard de Boer

httpv://youtu.be/-m3s3uVkWz0

 

Persoonlijke achtergrond is, net als bij ons allemaal, bij een componist onontkoombaar. Maar welke invloed heeft het op zijn of haar werk?

Begin 2022 volgde componist Eduard de Boer de ontwikkelingen rondom het zogenaamde Freedom Convoy in Canada. Zoals hij het zag, gebeurde er daar, en toen iets, dat nogal verrassend was en indruiste tegen de visies van degenen die destijds heel hard aandrongen op vaccineren.

Canada behoorde tot de landen met de strengste corona maatregelen ter wereld. Dat waren de algemene omstandigheden toen de Canadese regering in januari 2022 een wetgeving uitvaardigde die het in de praktijk onmogelijk maakte voor vrachtwagenchauffeurs om hun werk te blijven doen als ze niet volledig gevaccineerd waren.

Wat er daarna gebeurde, vervulde de componist met hoop. In schril contrast met de campagne om de niet-gevaccineerden tot zondebokken te maken van de wereldwijde pandemische situatie, toonden de gevaccineerde Canadese vrachtwagenchauffeurs solidariteit met hun niet-gevaccineerde collega’s door hen te steunen in hun protest tegen deze wetgeving.

In broederlijke samenwerking begonnen ze aan wat bekend is geworden als het Vrijheidskonvooi. En wat nog meer was: veel gewone burgers, zowel gevaccineerde als niet-gevaccineerde, begonnen de protesten van de vrachtwagenchauffeurs te steunen!

Het is dan ook de vaste overtuiging van de componist dat in verbroedering de uitweg ligt en hij voelde zich daarom geroepen om hieraan bij te dragen. Het resultaat is deze compositie Toward Freedom, geïnspireerd door het Canadian Freedom Convoy-protest en door de gebeurtenissen die zich daarbij ontvouwden.

De compositie heeft de vorm van een mix tussen een symfonisch gedicht in 12 strofes en een variatievorm eindigend met een fuga, die verbeeldt hoe de twee betrokken partijen – de overheid versus het volk – heen en weer op elkaar reageren. De hartverwarmende verbroedering die het Vrijheidskonvooi teweeg heeft gebracht, heeft de componist ertoe gebracht om de beroemde melodie van Beethoven op Schillers ‘Ode to Joy’ in het stuk te verwerken. Daarnaast heeft hij elementen uit het Canadese volkslied ‘O Canada’ van Calixa Lavallée gebruikt. Verder verschijnt halverwege de compositie een motief dat afkomstig is uit een eerdere compositie, en symbool staat voor positief karma. Het blijkt triomfantelijk in de laatste beweging en het stuk sluit ermee. Tot slot wil de componist uitdrukken dat de verbroedering die de burgers van Canada hebben getoond een voorbeeld is voor de rest van de wereld. Daarom is het Canadese volkslied omgevormd tot een volkslied, op tekst van Franz K. Custos.

Toward Freedom is geschreven voor Accordeonensemble Opus 2 en mogelijk gemaakt voor het Fonds Podiumkunsten.

GOGOL SUITE – componist Alfred Schnittke

Alfred Schnittke stond bekend om zijn creatieve denkwijze en het vermogen om levendige muzikale beelden te creëren. De Gogol Suite is een van zijn meest vermakelijke stukken, speels, gedenkwaardig, laconiek, boordevol sluwe groteskerieën.

Deze unieke suite is een verzameling van zeven korte composities. Ze zijn eigenzinnig, gek en leuk. In wezen zijn het experimenten in collagetechnieken en ze ontlenen hun bronnen aan Beethoven, Tsjaikovski en Schnittke’s eigen temperament. Delen van deze suite suggereren Japans No-theater, andere delen staan op zichzelf, nachtmerrieachtig als ze zijn. Ongewone muziek gebaseerd op de roman Dead Souls van Nikolai Gogol.

Evenement-informatie

Startdatum 25-06-2023 15:30
Einddatum 25-06-2023 16:45
Prijs per persoon Toegang: eur 15,- en eur 7,50 als je nog geen 16 bent – inclusief drankje/hapje na afloop
Locatie Oudshoornse Kerk