Kunstbus 2020-2021

Geachte muziekliefhebber,

 

Het is lastig in deze tijd om een programma voor de kunstbus te maken, terwijl uit de enquête bleek dat (bijna) iedereen weer op het puntje van de stoel zit om erop uit te trekken. De theaters zijn echter zeer terughoudend met groepsboekingen vanwege de beperkte zaalbezetting. Ondanks verschillende pogingen is het bij geen enkel theater tot op heden gelukt een reservering te plaatsen.

Daarom hebben we besloten het over een andere boeg te gooien en een aantal kamerconcerten in eigen beheer te organiseren. Het is een middagprogramma van ongeveer een uur en er is geen pauze. Als locatie hebben we gekozen voor het Flora theater in Boskoop. Dit theater is compact en met een indeling, die geheel “coronaproof” is, toch gezellig. Wij zijn enthousiast over deze locatie, die maximaal 135 personen kan herbergen (100 personen in de zaal aan tafeltjes met 2 stoelen en 35 personen op het balkon).

 

We hebben een verrassend programma voor u. We beginnen met een orgelconcert op het beroemde VARA-orgel. Dit theaterorgel is voor de meesten onder ons zeer bekend en is geheel gerestaureerd en opnieuw opgebouwd in het Flora theater.

Vervolgens hebben we in oktober een programma met het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet. Zij spelen voor ons een Mahler programma (klassiek, maar ook luchtig en vrolijk).

Als klap op de vuurpijl hebben we half november een recital met Christianne Stotijn kunnen boeken. Wie kent haar niet van ons jubileum in 2017 in Wierickerschans met de uitvoering van Winterreise van Schubert?

 

Aangezien wij een grote toeloop voor het concert van Christianne Stotijn verwachten, hebben de deelnemers die voor alle drie de concerten boeken voorrang, vervolgens de overige vaste deelnemers seizoen 2019/20 (in volgorde van binnenkomst) en tot slot degenen die slechts sporadisch meegaan.

 

Er zijn geen inleidingen in de muziekschool, omdat de concertzaal ongeschikt is voor een groot aantal deelnemers.

 

Ook al is Boskoop niet zo ver weg, we gaan er gewoon via de bekende opstapplaatsen met de bus naar toe.

 

 

 

 

 

 

De prijzen zijn inclusief de kosten voor een toegangskaart, de bus en bij aankomst in het theater een kopje thee of koffie.

 

De volgende corona maatregelen zijn van kracht:

 • In de bus is een mondkapje verplicht (zelf meenemen)
 • Houdt 1 ½  meter afstand
 • Wie gezamenlijk boekt mag in het theater naast elkaar zitten
 • Niet dringen bij in- of uitstappen, in de gangen of op de trappen van het theater
 • Blijf thuis als u (ook lichte) ziekteverschijnselen heeft
 • Houdt rekening met anderen

 

Let op:

Ik verzoek u uw persoonlijke gegevens zoals die nu in het bestand staan goed te controleren en aan te vullen (zie achterzijde bestelformulier).

Ook het invullen van een correct e-mail­adres is van het grootste belang, aangezien alle correspondentie over het programma en eventueel het programma in 2021 zo veel als mogelijk per mail zal gaan.

 

 

 

Programma najaar 2020

 

1. Woensdag 30 september, 15.00 uur

Top organiste Jean Martyn uit Engeland is gespecialiseerd in het bespelen van theaterorgels. Zij heeft meegedaan aan British Got Talent en bereikte de tweede plaats. Jean speelt vele stijlen, van populair Hollandse muziek tot licht klassiek en romantisch! Het wordt een diverterend en ontspannen orgelmiddag en voor vele een hernieuwde kennismaking met een legendarisch orgel.

VARA theaterorgel

Het theaterorgel is een geheel ander instrument dan het kerkorgel of het concertorgel.

Het VARA theaterorgel is gebouwd in 1932 door Standaart’s Orgelfabrieken in Schiedam. Theaterorgels werden in bioscopen gebruikt voor het begeleiden van films. Deze pijporgels werden voorzien van een heel arsenaal aan aparte klanken. Ook het VARA-orgel kreeg letterlijk ‘toeters en bellen’ mee, maar ook een klokkenspel, percussie-instrumenten, een marimba, een xylofoon, harp en meer. Tijdens radioconcerten werd het orgel bespeeld door bekende organisten als Cor Steyn, Pierre Palla, Bernard Drukker en Johan Jong. In 1975 schonk de VARA het orgel aan de Nederlandse Orgel Federatie (NOF). In 2010 werd het opnieuw opgebouwd in het Floragebouw te Boskoop.

****************

2.  Dinsdag 20 oktober, 14.00 uur

Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet [NAKK]

De vier heren van het NAKK zijn allen opgeleid aan het conservatorium van Amsterdam. Samenspel, hun liefde voor de klarinetfamilie en vooral het plezier in muziek maken is wat hen samenbindt. Het kwartet is al tien jaar veel gezien op TV, bij Paul Witteman, en een geliefd ensemble op de Nederlandse muziekpodia.

Zij spelen een speciaal Mahler-programma. Delen uit Mahlers symfonieën en enkele liederen zijn door leden van het NAKK zelf bewerkt tot nieuwe, verrassende en originele arrangementen.

Zij spelen:

 • Nachtmusik uit de 7e symfonie
 • het lied … Ging heut Morgen übers Feld
 • het deel Rondo Burleske uit Symfonie nr.9
 • een Walzenmedley
 • de Trauermarsch uit de 5e symfonie
 • een eigen ‚Mahler’-productie … “Kann der Gustav Kochen”
 • het betoverend mooie lied … “Ich bin der Welt abhanden gekommen”
 • „Gustavski Kuckkuck“ als humoristische afsluiting

 

****************

3.Dinsdag 17 november, 15.00 uur

Liederenrecital door Christianne Stotijn en Joseph Breinl (piano).

Christianne Stotijn is een vertrouwde en geliefde zangeres bij de bezoekers van de Kunstbus. Al eerder bezochten wij haar concerten in de concertzalen en ter gelegenheid van het jubileumconcert van de Kunstbus trad zij op met de ‘Winterreise’ van Franz Schubert.

Dit keer is een zeer gevarieerd programma samengesteld met liederen van Pjotr I.Tchaikovsky, Richard Strauss, Franz Schubert, Modest Mussorgsky, Maurice Ravel en andere componisten. De definitieve keuze moet nog worden gemaakt. Maar het wordt heel mooi … daarvan mag u verzekerd zijn.

****************

U kunt op de volgende manieren inschrijven (controleer eerst of alle persoonlijke gegevens correct vermeld zijn):

 • Via de website www.nieuwemuziekschoolalphen.nl/kunstbus-2020-2021 . Vul het digitale formulier volgens de instructie in.
 • Door de ontvangen e-mail te beantwoorden en het bestelformulier volledig in te vullen.
 • Door het bestelformulier te gebruiken en dit in de brievenbus bij de muziekschool doen of voldoende gefrankeerd toe te zenden.

Met de ondertekening van het formulier verleent u de ­­muziek­school mach­tiging om het totaalbedrag van uw bank­rekening af te schrijven. Het verschuldigde ­bedrag wordt in oktober 2020 bij u geïncasseerd. Bestelde kaarten kunnen niet worden terug­­ge­no­men.

Uw inschrijving moet uiterlijk Maandag 14 september ontvangen zijn. De datum van binnen­komst van uw inschrijving is bepalend voor de toedeling van de kaarten in het geval dat de belangstelling groter is dan het aantal beschikbare plaatsen (in bus of theater).

Uiterlijk 23 september ontvangt u een bevestiging van uw inschrijving met alle informatie over opstapplaats, tijdstip van vertrek, etc .

Met vriendelijke groet,

Bert van de Zand

Coördinator Kunstbus

Email: bertvandezand@ziggo.nl