Cornelis Boscoop op Open Monumentendag 10 september 2022

Alphens Barok Consort en Fluitensemble brengen

Cornelis Boscoop op Open Monumentendag 10 september 2022

 

De componist Cornelis Boscoop (1525-1573)  is van groot belang geweest bij de ontwikkeling van onze grootste Nederlandse componist en orgelspeler Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621).

Joost van Velzen (dirigent) en Henk van der Zanden hebben 8 psalmen omgezet naar een moderne partituur. Het Alphens Barok Consort en het Blokfluitensemble hebben deze stukken ingestudeerd voor 4-stemmig koor en 4-stemmig blokfluit. Zij voeren deze -bijna verloren gegane oud-Nederlandstalige stukken- uit tijdens open monumentendag. Ook zullen zij 3 Franstalige psalmen van J.P. Sweelinck uitvoeren zodat een vergelijk kan worden gemaakt tussen de twee componisten en u mogelijk de invloed van Boscoop als leraar van Sweelinck kunt herkennen in de muziek.

 

Op 10 september heeft u twee keer de mogelijkheid om deze bijzondere muziek te beluisteren:  om 11.00 uur in de Oudshoornse Kerk, Oudshoornseweg 90  te Alphen aan den Rijn en om 13.30 uur in de Johannes de Doperkerk, A.P van Neslaan  50 in Boskoop. Deze mini-concertjes van ca. een half uur zijn de moeite waard en vrij toegankelijk en mogelijk gemaakt door de Nieuwe Muziekschool en de gemeente Alphen aan den Rijn.