Henk-van-Dijk Pianoles

Henk van Dijk, Pianoles

Kunst en kunnen

Pianospelen: een van de hele leuke dingen die je in je leven kan doen. Zelf ben ik begonnen op mijn achtste en ik ben er nooit meer mee opgehouden. Het heeft me veel waardevols gebracht: vele vriendschappen, leuke ontmoetingen, muzikale contacten en verre reizen. Ik ben zelfs naar het conservatorium gegaan om er de grote klassieke meesters te leren spelen, eerst in Rotterdam en daarna in Den Haag. Ook kreeg ik les van de beroemde Hongaarse pianisten Gyorgy Sandor en Gyorgy Sebok. Zij hebben mij heel veel interessants geleerd over het vak. Na mijn examens vond ik het een geweldige opdracht om anderen te leren spelen en ze te laten kennismaken met zowel het ambacht, (het kunnen) als de kunst (de schoonheid) van de muziek. En daar hoort de kunst van de aanslag bij, toucher, om een mooi Frans woord te gebruiken.

Hoe moet het klinken en hoe krijg je dat voor elkaar

Over piano leren spelen denkt iedereen weer anders. Sommigen vinden dat je toonladders moet studeren en heel veel moet herhalen om iets voor elkaar te krijgen. Het helpt wel, maar het is niet per se een voorwaarde. Beter is het je hersens en oren bij het studeren in te schakelen. Degenen die alleen denken aan leuke of bekende liedjes, en helemaal niet aan klassieke pianomuziek, komen een heel eind met het spelen van een popmelodietje met akkoordenbegeleiding. Er zijn er die geen noot kunnen lezen en via internet leren spelen. Anderen moeten het hebben van noten lezen, en krijgen het zo voor elkaar. Weer anderen zijn heel snel en vaardig met alles. Zo heeft de gemiddelde leerling zijn sterke en zwakke punten. Aan mij om hiermee en hieraan te werken, je verder te helpen en meer te laten kunnen. Bijna altijd is daarbij mijn uitgangspunt de muziek: hoe moet het klinken en wat moet er gedaan worden om een mooiklinkend resultaat voor elkaar te krijgen?

Leren studeren

Naast beginners werk ik ook met gevorderden en professionals. Niet alleen geef ik aandacht aan alle elementen waaruit een compositie is opgebouwd maar ook aan pianotechnieken, essentiële bewegingen en manieren van studeren. In het leren hoe je het beste piano kunt studeren heb ik zelfs workshops gegeven. Hoe slimmer en effectiever je dat aanpakt, hoe beter het spelen gaat, vanaf beginniveau tot zelfs het hoogste niveau.

Leeftijden en repertoire

Mijn leerlingen hebben alle niveaus en alle leeftijden, van 7 tot 77! Zij spelen van alles, van klassiek tot pop. Zomaar een greep: eenvoudige liedjes als Sailor Jack, Menuet en trio en Indianen dans, het Spaanse Malaguena, Für Elise, het pianoconcert in D van Haydn, Schubert Impromptus, Chopin Nocturnes, Preludes van Debussy, Scriabin Etudes, de Vuurdans van De Falla, Danzas gitanes van Turina, Maple Leaf Rag van Scott Joplin, Boogie Woogies, La Bamba, tango’s, Do Re Mi en My favourite things (uit The Sound of Music), The lion sleeps tonight, Greensleeves, Amazing Grace, Memory (uit de musical Cats), Supercalifragilisticexpialidasties uit Mary Poppins, James Bond, pophits, Take five, jazz stukjes, Nederpop, Adele, Bruno Mars, Kate Perry, Coldplay, John Legend, Capaldi,  New Age (Einaudi/Philip Glass),Yann Tiersen, etc. Ook leren improviseren staat op mijn programma. Veel is mogelijk!

Java

Zelf heb ik na mijn pianostudie gewerkt als pianist op Java in Indonesië. Een fascinerende baan en mijn eerste kennismaking met een echt andere cultuur. Daarna heb ik me gespecialiseerd in muziek uit het vroegere Nederlands-Indië en schreef er zelfs boeken over, zoals De oostenwind waait naar het westen. Ik geef ook concerten en lezingen over dit onderwerp. Mocht je geïnteresseerd zijn, google dan maar op mijn pianistennaam: Henk Mak van Dijk. Daar vind je veel informatie over mijn activiteiten. Verder werk ik graag met andere musici, bijvoorbeeld met de zangeressen Renate Arends, Wendy Roobol, Astrid Seriese en heb ik gespeeld in het Mesdag Piano Trio, met cello en viool. Ook werk ik al lange tijd samen met zangpedagoge Nora in haar Haagse zangstudio Podium Vocale en ben ik voorzitter van het Haags Open Podium dat maandelijks klassieke concerten in deze zaal geeft. Momenteel concerteer ik met het Alphense ensemble En Garde, een trio, bestaande uit hobo, klarinet en fagot. [makvandijk@wordpress.com]

Lesdagen/lestijden

Dinsdag
Donderdag

Ook tot de mogelijkheden behoren:

individuele lessen van drie kwartier of een uur.

cursus pianotechniek: Hoe leer je akkoorden, toonladders, snel lezen, snel spelen?

cursus: Hoe leer je pianostukken studeren

cursus: Spelen met akkoorden

Pianoles, voor contact en/of meer informatie

Henk Mak van Dijk
makvandijk@hotmail.com
06 44596227