Henk-van-Dijk Pianoles

Henk van Dijk, Pianoles

Pianospelen, een van de hele leuke dingen die je in dit leven kan doen. Zelf ben ik begonnen op mijn achtste en ik ben er nooit meer mee opgehouden. Het heeft me veel waardevols gebracht: vele vriendschappen, leuke ontmoetingen, muzikale contacten en verre reizen.

Ik ben zelfs naar twee conservatoria [Rotterdam en Den Haag] gegaan om er de grote klassieke meesters te leren spelen. En kreeg ook nog les van een paar grote Hongaarse pianisten die me heel veel interessants hebben geleerd over het vak.

Daarna vond ik het een mooie opdracht om anderen te leren spelen en ze te laten kennismaken met zowel het ambacht, (het kunnen) als de kunst (de schoonheid) van de muziek. En daar hoort de kunst van de aanslag bij, toucher, om een mooi Frans woord te gebruiken.

Pianoles, instrument en lesinhoud

Over pianospelen denkt iedereen weer anders. Er zijn er die denken dat je heel veel toonladders moet leren spelen en heel veel moet oefenen om iets voor elkaar te krijgen. Het helpt wel, maar is niet perse een voorwaarde. Vooral degenen die alleen denken aan amusement, en helemaal niet aan klassieke pianomuziek, komen een heel eind met een popmelodietje met wat akkoorden erbij. Er zijn er die geen noot kunnen lezen, alles op gehoor doen en geweldig spelen, en er zijn er die bladmuziek nodig hebben en op die manier leren spelen. Weer anderen zijn heel snel en vaardig met alles. Zo heeft de gemiddelde leerling zijn sterke en zwakke punten. Aan mij om hiermee en hieraan te werken, je verder te helpen en meer te laten kunnen.

Bijna altijd is daarbij mijn uitgangspunt de muziek: hoe moet het klinken en wat moet er gedaan worden om een mooi klinkend resultaat voor elkaar te krijgen?

Lesdagen/lestijden

Dinsdag
Donderdag

Ook tot de mogelijkheden behoren:

individuele lessen van drie kwartier of een uur.

cursus pianotechniek: Hoe leer je akkoorden, toonladders, snel lezen, snel spelen?

cursus: Hoe leer je pianostukken studeren

cursus: Spelen met akkoorden

Pianoles, voor contact en/of meer informatie

Henk Mak van Dijk
makvandijk@hotmail.com
06 44596227