Luistercursus NMSA 2024-2025

In seizoen 2024-2025 gaan we wederom van start met een nieuwe serie luisterlessen van de NMSA in de concertzaal van Het Oude Raadhuis, Burgemeester Visserpark 30. Deze luisterlessen worden vormgegeven en gepresenteerd door onze eigen docenten.

Hieronder vindt u informatie over deze cursus. Deze wordt op de woensdag gegeven in de maanden oktober, november (2024) en januari, februari en maart (2025). De data vindt u hieronder.

Onderwerpen:

  • ‘De Haagse school, 2e helft 20e eeuw’ door Kaat Vanhaverbeke.
    De Haagse School is een muzikale stroming die begon in de tweede helft van de 20e eeuw. De eerste vertegenwoordigers waren als docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag verbonden. In het bijzonder worden de volgende componisten gezien als de stichters: Jan van Vlijmen, Louis Andriessen, Gilius van Bergeijk en Dick Raaijmakers. Ook de studenten van laatstgenoemden, onder wie Richard Ayres, Diderik Wagenaar, Ron Ford, Martijn Padding en Peter Adriaansz maken deel uit van de Haagse School.De Amerikaanse componist Gene Carl schreef in 1987 in het door Donemus uitgegeven muziektijdschrift ‘Keynotes’: “Karakteristiek voor de Haagse School is luide, agressieve, ritmisch energieke muziek die wars is van elk neoromantisch sentiment en dikwijls versterkt of elektronisch gemanipuleerd wordt“.
  • ‘Jazz geschiedenis aan de hand van de trompet’ door Bert Lochs.
    De trompet heeft vanaf het begin van de jazz een belangrijke rol gespeeld in het ontstaan van de jazz en bij iedere verandering in stijl waren er een aantal trompettisten voortrekker in dat proces. Het begon bij Louis Armstrong en ontwikkelde zich via Dizzy Gillespie en Miles Davis tot Don Cherry en verder. Aan de hand van een aantal grootheden op de trompet krijg je een mooi overzicht van de jazzgeschiedenis van New Orleans tot post-moderne jazz.
  • ‘Soul: het geluid van de onderdrukte ziel dat in de hele wereld harten wist te veroveren’ door Diederick Brandsma.
    Tijdens dit college staat het ontstaan en de ontwikkeling van de soul muziek centraal. Aan de hand van geluids- en videofragmenten van o.a Nina Simone, Sam Cooke, Ray Charles en Aretha Franklin maken we een reis door de indrukwekkende geschiedenis van de muziek die ontstaat in een ongelijk Amerika.
  • ‘Filmmuziek’ door Hidde Smedinga.
    In dit college richten we onze blik op muziek die we vaak niet eens bewust beluisteren: filmmuziek. Samen duiken we de geschiedenis in en staan we stil bij de ontwikkeling van muziek bij beeld, van de eerste stomme films(die zo stom niet waren) tot aan de films van vandaag. Daarnaast kijken we ook naar de verschillende rollen die de muziek kan vervullen. Welk effect heeft de muziek op het beeld wat we zien, en wat betekent dat voor het verhaal dat wordt verteld?
  • ‘Expressionisme’ door Ingrid Slangen.
    Betekent het expressionisme het uitdrukken van gevoelens? Gaat het enkel over geen wetten hanteren? Of is het anders naar kijken naar, anders interpreteren, anders toepassen van de ‘regels’ van de muziek? Welke bijdrage verzorgt de tweede Weense school? En hoe klinkt expressionisme eigenlijk? Deze luisterles kan niet zonder afbeeldingen van de schilderkunst en andere kunst uitingen….

Data:

23 oktober 2024 (De Haagse school, 2e helft 20e eeuw’ door Kaat Vanhaverbeke)

27 november 2024 (‘Jazz geschiedenis aan de hand van de trompet’ door Bert Lochs)

22 januari 2025 (‘Soul: het geluid van de onderdrukte ziel dat in de hele wereld harten wist te veroveren’ door Diederick Brandsma)

19 februari 2025 (‘Filmmuziek’ door Hidde Smedinga)

26 maart 2025 (‘Expressionisme’ door Ingrid Slangen)

 

Tijden: 10.00-12.00

Kosten voor de gehele cursus zijn €95,-

U kunt zich inschrijven via het inschrijfformulier onder ‘inschrijving andere cursussen’ bij ‘Luistercursus NMSA’. Bij lesvorm kiest u ‘Niet van toepassing’.