25 JAAR KUNSTBUS MUZIEKSCHOOL ALPHEN

25 JAAR KUNSTBUS MUZIEKSCHOOL ALPHEN

De Nieuwe Muziekschool Alphen viert op 3 september het vijfentwintigjarig jubileum van de Kunstbus met een liedrecital door mezzosopraan Christianne Stotijn en pianist Hans Eijsackers. Zij geven in Fort Wierickerschans voor 200 muziekliefhebbers een uitvoering van de Winterreise van Franz Schubert.

De bezoekers worden met een touringcar opgehaald bij verschillende opstapadressen en daar na het concert weer afgezet. Een aantal dagen voor het concert is er in de muziekschool een inleiding op het programma. Dat is de Kunstbusformule die vijfentwintig jaar geleden door de Culturele Raad Zuid-Holland met een startsubsidie provinciaal is geïntroduceerd om het kunstaanbod beter bereikbaar te maken voor aktieve 50-plussers. De Streekmuziekschool Alphen aan den Rijn heeft destijds als een van de eerste instellingen de Kunstbus opgenomen in haar aanbod. Nadat de gemeente in 2016 de subsidie aan de Streekmuziekschool had beëindigd, is de Kunstbus voortgezet door de Nieuwe Muziekschool Alphen. Het programma omvat jaarlijks zes à zeven voorstellingen (concerten, opera’s, ballet) met soms wel 170 deelnemers per voorstelling.

Christianne Stotijn wordt nationaal en internationaal geroemd, onder meer om haar doorleefde vertolkingen van het liedrepertoire. De pianopartij, die bij de liederen van Schubert evenwaardig is aan de zangpartij, wordt vertolkt door liedbegeleider bij uitstek Hans Eijsackers. Om die redenen heeft de Kunstbusorganisatie hen gevraagd voor de jubileumuitvoering. Dat nogal wat Kunstbusdeelnemers zich Christianne Stotijn herinneren omdat zij haar voortgezet onderwijsopleiding in Alphen aan den Rijn heeft genoten, heeft ook een rol gespeeld bij de keuze.

Dankzij bijdragen van o.a. het VSB Fonds Alphen aan den Rijn e.o., het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland en BOVO Tours kon de Nieuwe Muziekschool Alphen dit concert voor een aantrekkelijke feestprijs aanbieden aan haar vaste groep deelnemers.

Download via deze link het programmaboekje van 3 september.