Marjola Uitendaal

Marjola Uitendaal , Hoboles

Ik ben gestart op mijn 15e met het spelen op de hobo. Met mijn blokfluit speelde ik in een jeugdorkest…totdat er een hobo nodig was. Omdat de grepen op de blokfluit bijna hetzelfde zijn als op de hobo en ik met de hobopartij meespeelde, werd mij gevraagd om hobo te gaan spelen. Er werd een leraar en hobo geregeld. Ik was verkocht. Wat een prachtig geluid!

In Utrecht, Amsterdam, Brussel en Hannover heb ik op het conservatorium gestudeerd. Tijdens en na mijn opleiding heb ik in veel orkesten gespeeld. Aansluitend heb ik, onder andere, veertien jaar op de Muziekschool van Alphen aan den Rijn lesgegeven.  Na een intermezzo, ben ik nu weer terug in Alphen aan den Rijn.

Naast het hoboles geven, speel ik ook in verschillende ensembles en orkesten, waaronder het riettrio En Garde!

 

De hobo

De hobo is een houten blaasinstrument met een zogenaamd dubbelriet met twee plakjes riet op elkaar.  Dit is het mondstuk van de hobo. Je hoort de hobo altijd in orkesten; zowel in harmonie- als symfonieorkesten. Vanwege de melancholische klank heeft de hobo vaak mooie solo’s in het orkest. Omdat de hobo zo goed te horen is, geeft de hobo de toon aan in het orkest. Maar de hobo klinkt ook prachtig samen met piano, orgel of in andere ensembles.

Je kunt beginnen met hobo vanaf ongeveer acht tot? Een stop-leeftijd is er niet. Belangrijk is wel dat je al je voortanden hebt gewisseld. Je tanden heb je namelijk nodig om je lippen goed op z’n plaats te houden tijdens het spelen. Al na zo’n anderhalf tot twee jaar kun je in een orkestje spelen. Er zijn niet zo heel veel hoboïsten, dus kun je eigenlijk altijd wel ergens terecht; bovenal bespeel je altijd een “bijzonder” instrument

 

Hoboles

Ik verzorg individuele lessen, groepslessen en knipkaartlessen voor beginners en gevorderden.

 

Lesdagen/lestijden

Maandag of op afspraak

Inschrijven
https://nieuwemuziekschoolalphen.nl/formulier/

Hoboles, voor contact en/of meer informatie

Marjola Uitendaal
marjolauitendaal@uplusm.nl
06-23436942