Luisteren naar muziek

Klassieke muziek is emotie.

Jaap Hoogendoorn vertelt over muziek.
Hij laat je muziek ‘beleven’ en daardoor hoor je meer.
Je hoort prachtige muziekfragmenten en Jaap legt uit.
Je begrijpt waar het over gaat.
Het gaat over componisten: hun leven, hun werk en hun verhaal.
Je hoort muziekverhalen en anekdotes.
Soms even iets over muziektheorie en historie.
En dat alles vol passie, spanning maar vooral humor.

Met Jaap Luisteren naar muziek – een boeiende muzikale reis!

2019

11 September 

An die Musik’

Een programma met ‘Muziek over muziek’ als eerbetoon aan de muziek. Schubert schreef zijn beroemd geworden ‘An die Musik’. Maar ook Purcell, Elgar, Vaughan-Williams, Chabrier en andere componisten schreven werken waarin de schoonheid van de muziek wordt bezongen. Het programma wordt gelardeerd met enkele muziek-gedichten.

9 Oktober

Bjørnstad & zijn ode aan de muziek.

Een programma over de in Nederland nauwelijks bekende componist, pianist, jazz-musicus en schrijver Ketil Bjørnstad uit Noorwegen. Zijn boek ‘Ode aan de muziek’ gaat over jonge musici in opleiding en over de moeilijkheden die zij moeten overwinnen in hun strijd om een plek te veroveren op het concertpodium – en over hun falen. Dit boek en de composities van deze componist/schrijver vormen de basis voor dit programma, over de muziek van Bjørnstad en ook over de schilder Edvard Munch.

13 November 

‘Con variazioni’

Het bewerken van eigen muziekstukken en van composities van collega componisten brengt weer nieuwe werken. We luisteren naar de originele werken en naar de bewerkingen. Soms zijn dat nieuwe instrumentaties, soms variaties op het originele thema en dan weer worden geheel nieuwe stukken geschreven op basis van een bestaand thema.

13 December

‘Notturno’ – een sprookje met muziek voor en over de nacht

De nacht is, in de muziek, een ongeëvenaarde bron van inspiratie. Muziek voor de nacht, over de nacht, over dromen en slapen. Dat kan tedere muziek zijn of huiveringwekkende, zelfs spookachtige muziek. Over de stille vredige nacht of de lang en eenzaam doorwaakte nacht. Maar ook muziek om bij weg te dromen.

 2020

15 Januari

‘Zigeunerweisen’

Een opzwepend programma over muziek in het leven van een reizend volk en ook over hoe zigeunermuziek de klassieke componisten hebben geïnspireerd. We luisteren naar de ‘originele zigeunermuziek’ en naar de vele verwerkingen in de klassieke muziek.

12 Februari

De Top-100 van Jaap

U kiest een werk uit van de lijst ‘De Top-100 van Jaap’ en zo stelt u, met elkaar, het programma samen. Elk muziekstuk wordt kort toegelicht en voorzien van een persoonlijke ‘noot’.

11 Maart

Diepenbrock

Een kennismaking met Alphons Diepenbrock, de Nederlandse autodidactische componist, over zijn leven … uit de boeken: ‘Cécile en Elsa’ en ‘Het grote zwijgen’.

8 April 

‘Nur wer die Sehnsucht kennt’

Een programma over ‘Sehnsucht’ – het verlangen, het verlangen naar het verlangen en om het verlangen. Vaak is dat een verlangen naar iets wat onbereikbaar is: een geliefde – een oord – een droom.  Een thema dat schrijvers en componisten stimuleerden tot het schrijven van bewogen werken met soms een catastrofaal einde. Over Goethe, Sturm und Drang en de invloed op andere kunstenaars.

Info
In augustus ontvangt u het programma met de data per cursus.
Alle cursisten ontvangen in augustus een verzoek voor inschrijving. U kunt zich ook vanaf nu opgeven voor het nieuwe seizoen. Nieuwe cursisten kunnen zich melden per mail aan jhoog33@hetnet.nl

Muziekcolleges Luisteren naar muziek
Jaap Hoogendoorn
T: 0172-602063 M: 06-20 42 58 73
E: jhoog33@hetnet.nl
I: www.blumine.nl

Elke bijeenkomst is van 09:30uur – 12:00uur
Locatie: Muziekschool Alphen aan den Rijn
Burg. Visserpark 30,  2405 CR Alphen aan den Rijn