Luistercursus NMSA

Op woensdag 14 september om 10:00 gaan we van start met een nieuwe serie luistercursussen van de NMSA in de concertzaal van  Het Oude Raadhuis, Burgemeester Visserpark 30.

Eén van de veranderingen ten opzichte van de voorgaande jaren is dat Jaap Hoogendoorn deze cursussen niet meer zal verzorgen. Jaap heeft zich jarenlang zeer enthousiast ingezet om deze cursussen tot een groot succes te maken. Waarvoor wij hem zeer dankbaar en erkentelijk zijn.

De nieuwe Serie.

Anders dan aangegeven in de vooraankondiging  voor de luistercursus “compositie en stijl” zal de serie cursussen worden verzorgd door een drietal  cursusleiders.

De reden hiervoor is dat de inhoudelijke ontwikkeling van deze nieuw te ontwikkelen serie “compositie en stijl” – het voorbereiden/ontwerpen, samenstellen/materialiseren – dermate arbeidsintensief bleek dat het niet in verhouding stond met aantal bezoekende cursisten.

Daarom hebben we  besloten de luistercursus nieuw  en autonomer op te zetten. Met enige trots kan ik u een zeer interessante serie presenteren onder leiding van een drietal cursusleiders.

Henk Mak van Dijk
Concertpianist, pianodocent bij de NMSA en Cultureel Antropoloog. Henk Mak van Dijk heeft  een zevental  boeken gepubliceerd  over de muziekcultuur in Indonesië, o.a. de OostenWind, muziek uit Nederlands Oost-Indië en Theo Smit Sibinga, Composer in the Dutch East Indies.

Lex Hakker
Studeerde compositie, arrangeren en directie aan het Codarts Rotterdams Conservatorium. Hij gaf vele jaren Muziektheorie aan de Jazz- en Muziektheater-afdelingen van Codarts en is auteur van diverse muziekcursussen en boeken over gehoor-training.

Henk Abbink
Docent Piano en Keyboard, specialist op het gebied van de Synthesizer. Jarenlang verantwoordelijk voor het programmeren en het bespelen van de  Synhesizers en Keyboards bij Joop van den Ende Theaterproducties.

 

Programma
Concertzaal Oude Raadhuis Alphen aan den Rijn
woensdagochtend 10:00 tot 11:30
14-09-2022, 12-10-22, 16-11-22, 14-12-22, 18-01-2023

 

 1. Klassieke muziekcultuur in Indonesië
  door: Henk Mak van Dijk
  14 september 2022 van 10:00 tot 11:30
  De oostenwind waait naar het westen
  Klassieke muziek uit Nederlands Oost-Indië

“In deze eerste luistercursus van het nieuwe cursusjaar 2022 maakt u kennis met de bijzondere wereld van de klassieke muziek uit Nederlands-Indië. Door mijn werk als pianist op het conservatorium van Yogyakarta, leerde ik die wereld kennen en begon in samenwerking met het Nederlands Muziek Instituut een onderzoek. Het resulteerde in mijn boek De oostenwind waait naar het westen.

Ik kon destijds niet bedenken hoeveel onbekende, maar bijzondere Indische muziek tevoorschijn zou komen. Ook voor piano solo vond ik unieke composities waarin steeds elementen van inheemse muziek uit Indië terug te vinden waren: de Indische klassieke muziek.

Deze stukken werden geschreven vanaf het begin van de twintigste eeuw door een kleine groep Nederlandse componisten die ofwel geboren en getogen waren dan wel voor kortere of langere tijd in Indië woonden of werkten. Zij stonden in twee werelden: enerzijds waren zij Europees geschoold, geworteld in een westerse muziektraditie en maakten ze deel uit van de westerse muziekwereld, anderzijds zochten ze naar nieuwe wegen van componeren en putten inspiratie uit de Indische natuur en cultuur.

Ik zal nader ingaan op een aantal van deze composities en ook zelf aan de vleugel Indische stukken spelen.”  Henk Mak van Dijk

 

 1. Het ontstaan der muziek: ‘Van Klank naar Kunst”
  door Lex Hakker
  12 oktober 2022 van 10:00 tot 11:30

  Een vooral hypothetisch/theoretische, maar bovenal luchtige kijk op het ontstaan van muziek.
  Na een algemene beschouwing wordt het vergrootglas geplaatst op de ontwikkeling van het symfonieorkest in West-Europa.
 2. De overgang van het modale systeem naar het Majeur-/Mineursysteem
  door Lex Hakker
  16 november 2022 van 10:00 tot 11:30Wat is het ‘modale systeem’ (kerkmodi), hoe werd het toegepast en hoe voltrok zich de overgang naar het tot op heden in zowel de klassieke, de lichte als wel in de jazzmuziek gebruikte Majeur-/Mineursysteem?
 3. De invloed van de componisten uit de Romantiek, het Impressionisme en uit het a-tonale tijdperk in de hedendaagse filmmuziek.
  door Lex Hakker
  14 december 2022 van 10:00 tot 11:30
  We kijken en luisteren naar muziek gecomponeerd door o.a. Alban Berg, Dimitri Tiomkin (Rawhide), Bernard Herrmann (Hitchcock), Ennio Morricone, Danny Elfman (Batman), Györgi Ligeti (A Space Odyssey) en John Williams (Star Wars/Home Alone).
 4. ”Het instrument dat te goed is”
  door Henk Abbink
  18 januari 2023 van 10:00 tot 11:30Van het Vox Humana orgelregister via de Ondes Martenot tot “Oxigene” van Jean-Michel Jarre. De geschiedenis van de Synthesizer in de populaire en klassieke muziek.

 

Kosten voor de gehele cursus zijn € 75