Douwe van der Meulen Hoboles

Douwe van der Meulen, Hoboles

Ik speel al hobo sinds mijn tiende; ik begon op de muziekschool van mijn woonplaats Sneek, en heb vervolgens gestudeerd aan de Conservatoria van Amsterdam, Utrecht en Den Haag. De hobo is een houten blaasinstrument met een zogenaamd dubbelriet. Je hoort de hobo altijd in orkesten; zowel in harmonie- als symfonie-orkesten.

Ik weet mij nog goed het moment te herinneren dat ik voor het eerst hobo hoorde: op de Open Dag van de muziekschool. De hobo heeft een heel mooie, wat melancholische klank; een klank die recht door mijn hart ging! Ik hoorde hobo, en ik wist het: dat wil ik. Van hobo hoor je weleens dat het een “moeilijk” instrument is. Bij alle instrumenten – maar bij hobo in het bijzonder – is het heel belangrijk dat je serieus tijd en aandacht besteed aan het oefenen thuis. Als je eenmaal voor die klank gevallen bent, heb je er alles voor over om zelf ook zo mooi te kunnen spelen!

Hoboles, instrument en lesinhoud

Je kunt beginnen met hobo vanaf acht tot achtentachtig jaar. Belangrijk is wel dat je al je tanden hebt gewisseld – of ze nog niet kwijt bent. Je tanden heb je namelijk nodig om je lippen goed te houden tijdens het spelen. Al na zo’n anderhalf tot twee jaar kun je in een orkestje spelen. Er zijn niet zo heel veel hoboisten, dus je kan eigenlijk altijd wel ergens terecht; bovenal bespeel je altijd een “bijzonder” instrument!

Voor volwassenen bestaat er ook de mogelijkheid om barokhobo te leren spelen; dat is een voorloper van de huidige moderne hobo. De klank is wat weker, en het instrument heeft slechts twee kleppen; het lijkt een beetje op een blokfluit, maar dan met een ander mondstuk. Je moet je wel beseffen dat je met barokhobo alleen in hele speciale barokorkesten kunt spelen. Is die muziek echt je ding, dan is het zeker het overwegen waard.

Voor meer informatie  https://nl.wikipedia.org/wiki/Hobo_(muziekinstrument)

Lesdagen/lestijden

Vrijdag

Hoboles, voor contact en/of meer informatie

Douwe van der Meulen
doedoek@gmail.com

06 10621162